• Hakan Tuz İmalatı Cihanbeyli Konya Türkiye; Tuz, Tablet Tuz, Yemeklik Tuz, Gıda Tuzu, Sanayi Tuzu, Deri Tuzu, Arıtma Tuz

Sofra Tuzu 1500 gr

Sofra tuzu en yaygın ev kimyasallarından biridir. Sofra tuzu, %97 ila %99  sodyum klorür , NaCl'dir. Saf sodyum klorür iyonik kristal bir katıdır. Bununla birlikte, kaynağına veya paketlemeden önce eklenebilecek katkı maddelerine bağlı olarak sofra tuzunda başka bileşikler de bulunur . Saf haliyle, sodyum klorür beyazdır. Sofra tuzu beyaz olabilir veya safsızlıklardan dolayı soluk mor veya mavi bir renk alabilir. Deniz tuzu donuk kahverengi veya gri olabilir. Saflaştırılmamış kaya tuzu, kimyasına bağlı olarak herhangi bir renkte oluşabilir.


Tuz nereden geliyor?
Sofra tuzunun ana kaynaklarından biri mineral halit veya kaya tuzudur. Halit mayınlı. Maden tuzundaki mineraller, ona kökenine özgü kimyasal bir bileşim ve lezzet verir. Halit, bazıları toksik olarak kabul edilenler de dahil olmak üzere diğer minerallerle birlikte oluştuğundan, kaya tuzu genellikle mayınlı halitten saflaştırılır. Doğal kaya tuzu insan tüketimi için satılmaktadır, ancak kimyasal bileşim sabit değildir ve ürünün kütlesinin %15'ine kadar çıkabilen bazı safsızlıklardan kaynaklanan sağlık riskleri olabilir.


Diğer bir yaygın sofra tuzu kaynağı, buharlaştırılmış deniz suyu veya deniz tuzudur. Deniz tuzu, eser miktarda magnezyum ve kalsiyum klorürler ve sülfatlar, algler, tortular ve bakterilerle birlikte esas olarak sodyum klorürden oluşur. Bu maddeler deniz tuzuna karmaşık bir tat verir. Kaynağına bağlı olarak deniz tuzu, su kaynağıyla ilişkili bulunan kirleticiler içerebilir. Ayrıca, esas olarak daha serbest akması için katkı maddeleri deniz tuzu ile karıştırılabilir.

Tuz kaynağı ister halit ister deniz olsun, ürünler ağırlıkça karşılaştırılabilir miktarlarda sodyum içerir. Başka bir deyişle, halit yerine aynı miktarda deniz tuzu kullanmak (veya tersi) ondan aldığınız diyet sodyum miktarını etkilemez.

Tuza Katkı Maddeleri
Doğal tuz zaten çeşitli kimyasallar içerir. Sofra tuzuna işlendiğinde katkı maddeleri de içerebilir.


En yaygın katkı maddelerinden biri potasyum iyodür, sodyum iyodür veya sodyum iyodat formundaki iyottur. İyotlu tuz ayrıca iyodu stabilize etmek için dekstroz (bir şeker) içerebilir. İyot eksikliği, bir zamanlar zihinsel gerilik olarak bilinen zihinsel engelliliğin en büyük önlenebilir nedeni olarak kabul edilir. Tuz, çocuklarda kretinizmin yanı sıra yetişkinlerde hipotiroidizm ve guatrın önlenmesine yardımcı olmak için iyotludur. Bazı ülkelerde, tuza (iyotlu tuz) rutin olarak iyot eklenir ve bu katkı maddesini içermeyen ürünler "uniodize tuz" olarak etiketlenebilir. Uniodize tuzdan herhangi bir kimyasal çıkarılmamıştır; bunun yerine, bu, ek iyodin eklenmediği anlamına gelir.

Sofra tuzuna başka bir yaygın katkı maddesi sodyum florürdür. Diş çürümesini önlemeye yardımcı olmak için florür eklenir. Bu katkı maddesi, suyu florlamayan ülkelerde daha yaygındır.

"Çift takviyeli" tuz, demir tuzları ve iyodür içerir. Demirli fumarat, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olmak için eklenen olağan demir kaynağıdır .

Başka bir katkı maddesi folik asit olabilir ( B9 vitamini ). Gelişmekte olan bebeklerde nöral tüp defektlerini ve anemiyi önlemeye yardımcı olmak için folik asit veya folikin eklenir. Bu tür tuz, hamile kadınlar tarafından yaygın doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Folisinle zenginleştirilmiş tuz, vitaminden sarımsı bir renge sahiptir.

Tanelerin birbirine yapışmasını önlemek için tuza topaklanma önleyici maddeler eklenebilir. Aşağıdaki kimyasallardan herhangi biri yaygındır:

  • Kalsiyum alüminosilikat
  • Kalsiyum karbonat
  • Kalsiyum silikat
  • Yağ asidi tuzları (asit tuzları)
  • Magnezyum karbonat
  • Magnezyum oksit
  • Silikon dioksit
  • sodyum alüminosilikat
  • Sodyum ferrosiyanür veya sarı soda
  • Trikalsiyum fosfat

Dosyalarımız

Telegram
WhatsApp